Beste collega reservist (b.d.),
Op 15 november jl. verstuurden wij onze eerste nieuwsbrief over het ‘verlofdossier’. In deze tweede nieuwsbrief neem ik u mee in de verschillende activiteiten over arbeidsvoorwaarden (AV) die we in gezamenlijkheid hebben uitgezet als KVNRO, AVRM en met anderen. Extra actueel, omdat vorige week betalingen hebben plaatsgevonden van het verloftegoed van een groot aantal reservisten. Hierbij variëren de bedragen van fors tot conform verwachting nihil. Tijd voor een toelichting.
Korte samenvatting:
Dossier verlof loopt, communicatie moet beter en dat gaat gebeuren.
Inhoudelijk: er is nog tijd, dus wacht, uit!
Bezoek Staatssecretaris
Op 19 december heeft een grote delegatie van de hoofdbesturen KVNRO en AVRM een kennismakingsbezoek gebracht aan de staatssecretaris van defensie Gijs Tuinman. Na een prettige en open kennismaking, werd er gesproken over AV, en kwam natuurlijk het verlof ter sprake. Vervolgens waren wij vrij om twee items toe te voegen aan de agenda. Ik heb uiteindelijk gekozen om naast het verlofdossier de volgende drie items toe te voegen:
- duurzaamheidsbudget,
- zorgverzekering (SZVK)
- jubileumgratificatie
Later in de week heb ik al onze speerpunten doorgemaild. Deze vindt u verder hieronder in de nieuwsbrief.
Betalingen
Ja en daar was dan de salarisstrook. Soms vier regels en heel onduidelijk, soms met allerhande toelichting en regels over VEB, eindejaarsuitkering en andere. Ook hier geldt: Defensie heeft iets meer tijd nodig, antwoorden op de gestelde vragen volgen volgende week!
27 november gesprek met delegatie Defensie
Op 27 november jl. was ik bij een vergadering over ‘uitbetaling verlof’ en de diverse zaken die daaromheen spelen. Bij de vergadering waren diverse directies PKC aanwezig, zoals cluster belonen, HDP, BRES, een vertegenwoordiging ROK (Reservisten Overleg Krijgsmacht), afdeling bezwaar & beroep, en vele anderen. Bij de inleiding gaf dhr. Maarten Suwout, directeur werkgeverszaken, aan dat het lijkt alsof je door een rietje kijkt en denkt dat je alles goed hebt gedaan. Uiteindelijk kom je tot de conclusie dat je iedereen om je heen bent vergeten en er vele stukjes van de puzzel niet helder zijn.
Tijdens de vergadering is geprobeerd om zaken helder te krijgen. De eerste aanzet daarvoor is gemaakt en er is afgesproken dat er nieuwe, duidelijke communicatielijn zal worden opgezet die eerst getoetst zal worden bij betrokkenen. Uiteindelijk dient het voor een ieder helder en begrijpelijk te zijn.
Tijdens de vergadering hebben wij ons als vertegenwoordigers van KVNRO en AVRM constructief en open opgesteld, maar zijn wij wel heel duidelijk geweest over de zaken die reservisten bezig houden (vaak al jarenlang). In de overleggen tot nu toe zijn reservisten niet – of in elk geval niet in voldoende mate gehoord, en werd niet met de juiste vertegenwoordigers van reservisten gesproken. Dat gaat veranderen, omdat in het verleden diverse zaken door reservisten niet als rechtvaardig zijn ervaren c.q. reservisten werden uitgesloten.
De vragen die wij hebben ingediend (namens KVNRO/AVRM en vele betrokken reservisten) zijn input voor een nieuwe vraag- en antwoord lijst. Deze lijst volgt later. Wij zullen ervoor zorgen dat de nieuwe informatie helder en begrijpelijk bij alle reservisten gaat aankomen.
29 november overleg AFMP en HDP
Er is overeengekomen dat Defensie extra tijd krijgt om een aantal arbeidsrechtelijke zaken nader uit te werken. Er is nog voldoende (vier weken) tijd voor een eventueel bezwaarschrift in te dienen. De komende week zullen AFMP en KVNRO wederom met elkaar spreken over de voortgang (ik zal u op de hoogte houden).
Dan nog een paar andere belangrijke items:
Bijeenkomst 11 december 2024
Op woensdag 11 december a.s. is er een Klankbordgroep leden KVNRO, AVRM en belangstellende reservisten op de Kromhoutkazerne te Utrecht (zalencentrum V5).
Aanvang 18:30 – 21:30 uur.
Dhr. Maarten Suwout directeur werkgeverszaken Defensie zal aanwezig zijn en is beschikbaar voor vragen uit de zaal. Dat betekent voor het programma:
- 18.30 uur: aanvang overleg;
- 19.30 uur start gesprek met dhr. Maarten Suwout: hij geeft eerst een toelichting op allerhande onderwerpen waaronder ook de verlofregeling, daarna beschikbaar voor vragen uit de zaal;
- 20.45 uur afronding en napraten (vervolgafspraken).
Naast de genoemde onderwerpen, bespreken we de stand van zaken van de andere twee werkgroepen, nl. “Beleid en awareness” en “TWRES/PWC rapport”.
Indien u 11/12/24 aanwezig wil zijn bij het overleg met dhr. Suwout, dan graag even aanmelden (janhaitsma@hotmail.com) vóór 4 december 2024. Het HB KVNRO roept u van harte op hierbij aanwezig te zijn! Voorafgaand aan het overleg bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van de warme maaltijd in het bedrijfsrestaurant van de Kromhoutkazerne.
En ten slotte: KVNRO en AVRM roept u van harte op om lid te worden van een van deze verenigingen. Kijk op de website en vul het formulier in. Voor de prijs hoef je het niet te laten! En wil je lid worden van de AFMP waarmee we in dit dossier optrekken: dat kan via hun website.
Voor nu een hartelijke groet en fijn weekend,
Jan Haitsma
HB Lid KVNRO
Portefeuille arbeidsvoorwaarden en rechtspositie
Bijlage:
De hoofdvragen betreffende het verlofdossier, zoals ingediend bij HDP:
- De berekening. Mensen vragen hier nadrukkelijk om, want is niet te herleiden
- Eindejaarsuitkering inbegrepen?
- Vakantiegeld inbegrepen?
- Werkgeversdeel pensioen?
- Kan iemand het voorbeeld uitleggen, zelfs financieel geschoolden snappen het niet.
- Waarom verschil in salarisstroken. Als voorbeeld: ik had zelf vijf regels (zie bijlage), anderen hebben per jaar regels met ook VEB benoemd. M.a.w. die VEB wordt wel betaald? Eerdere communicatie gaf aan van niet.
- Wettelijke rente. Hoeveel? En voor wie?
- Vanwaar de grens 32 uur niet betalen, en minder wel?
Speerpunten KVNRO en AVRM:
Vooraf aantal opmerkingen:
- Punten zijn niet alleen KVNRO. Deze zijn o.a. afgestemd met AVRM, delegaties AFMP en VBM en binnen het CMHF en daarmee is het namens ongeveer alle georganiseerde reservisten
- communicatie is Key. We hebben dit al besproken: veel mensen begrijpen echt niet hoe of wat en het is vaak erg veel zelf aan de bel moeten trekken (pull). Er zijn bv reservisten die echt niets wisten van een mogelijke verlof uitbetaling, simpelweg omdat ze niet vaak op intranet zitten. Nieuwsbrieven via whatsapp, mail of andere middelen kan echt helpen. We komen daar nog op terug
- waarom doet Defensie zo moeilijk. Ze willen naar 20.000 reservisten en nog steeds is heel vaak aan de hand: “geldt niet voor reservisten”. Dat leidt tot demotivatie en (dus) vertrek. Kijk t maar na, er vertrekken ook gemotiveerde reservisten die nog best een paar jaar hadden kunnen bijdragen.
- En waarom niet als goed werkgever zaken voor zijn. Als defensie zelf was gekomen met een voorstel over verlof en dat ruimhartig had toebedeeld en gecommuniceerd was er niet zo’n schimmige en grimmige sfeer omheen ontstaan. Nu wil iedereen bijna weten: hoeveel, wel of niet eindejaarsuitkering, pensioen werkgeversbijdrage? En dat geldt voor veel: er is wantrouwen gecreëerd door met de mond te belijden dat reservisten belangrijk zijn, maar er is geen gelijkwaardigheid!
Dat gezegd hebbend de punten:
- duurzaamheidsbudget. Waarom niet gewoon ruimhartig de mogelijkheid bieden ook voor reservisten?
- diensttijdgratificatie gelijk aan burgers en militairen naar rato van gemaakte uren. Is toch vreemd dat bv iemand na 33 jaar de 12,5 jarige diensttijdgratificatie ontvangt (nou ja, na een rekest natuurlijk). Zou zo iemand parttime burger of militair zijn geweest dan gaat t naar rato: en dan bv na 12,5, 25 en 35 jaar. Scheelt veel in geld maar vooral het feit dat er waardering is. En even aandacht: de beroeps krijgen het overigens “automatisch” na zoveel diensttijd
- zorgverzekering, SZVK of naar rato financieel tegemoetkomen: Defensie zorgverzekering bij SZVK (militaire premie is veel goedkoper dan civiele premie) en Defensie tandarts, inclusief Dental Fit (alleen Dental Fit i.v.m. uitzending) Is ook benoemd. We snappen dat dit heel ingewikkeld is, maar we maken alles ook ingewikkeld. Als je uitgaat van gelijkwaardigheid kun je ook zeggen: je houdt je eigen burgerverzekering en voor elke opkomstdag of elk opkomstuur krijg je een berekend, afgewogen bedrag, waarbij we bv uitgaan van 2 sterren aanvullende verzekering en basis eigen risico. Daar kun je makkelijk een bepaald bedrag tegenover zetten en dat matchen met wat de beroepsmilitair betaald. Dat delen door aantal uren of dagen en je weet een bedrag per uur. Gaat er niet om of het 100% klopt, gaat vooral om de waardering. Ik zou dit wel met de bonden durven bespreken…
- persoonlijk opleidingsbudget (ik kan geen opleiding volgen op kosten van de baas). Dat verschil is te groot. En ook hier kun je een normering aanstellen, bijv.: bij IIR of vergelijkbaar van 32 uur of meer: analoog aan beroeps. Bij minder uren en budget naar rato. Eventueel in cohorten (al eens met delegatie HDP besproken) zoals tot 10 uren per maand krijg je €x, bij 10-20 y etc.
- individueel keuzebudget, cafetariamodel. Loopt nu de communicatie over
· onregelmatigheid, VROB en dergelijk a la beroeps. Nu mede i.v.m. het max aantal uren van 165 uren per maand te betalen vaak half of niet mogelijk. Die 165 uur is vaak een lastige. Daarbij komt dat soms op de salarisstrook meer uren staan vermeld maar als je het narekent dan blijken de uren boven de 165 niet betaald. Dit is al jaren zo!?
- FLO: UKW/UGM of hoe het mag heten: inverdienen met oefeningen/uitzendingen (geen ‘2 jaar eerder eruit’) en geen uitkering. Maar als je als reservist dient tot je FLO krijg je gewoon WW, een aanvulling van Defensie (WW-plus) en heb je sollicitatieplicht tot 66. Is extra wrang als je bv 12 jaar IIR hebt gedaan (wat op zich ook weer vreemd is, maar dat wordt kennelijk gedoogd) Daarnaast: Defensie is toch eigen risicodrager, dus betaalt nu ook indien van toepassing WW en WW-plus en op enig moment volledig WW-plus. Kortom: neem dit eens nadrukkelijk in ogenschouw.
- ziekteverlof, ouderschaps-bevallingsverlof en dergelijke. Is geregeld maar kost moeite het daadwerkelijk aan te vragen/in gang te zetten. Dat zijn de signalen die ik ontvang. Waarom zo lastig?
- vrijwilligersmedaille of zo u wilt de medaille vrede en veiligheid. Is voor veel Natres militairen heel belangrijk en een punt van waardering. Door defensie opgeschort! Waarom ook hier juist niet genereus zijn. De aangegeven reden dat er ook al een trouwe dienstmedaille is c.q. een officierskruis is natuurlijk larie: dan zou er ook geen landmacht-medaille en dergelijke moeten zijn want die telt ook dubbelop…..
- Administratieve zaken zoals de ouderwetse achterhaalde papieren appellijst, ander maandloon, 165 uren en als meer apart formulier, gedoetjes. Ik dacht toen ik in 2022 uit dienst ging dat dit einde van dat jaar gereed zou zijn, maar tja…
- Pensioenen: compensatieregelingen niet van toepassing voor reservist; is zelfs als zodanig gecommuniceerd. Ook hier weer: waarom niet voor bv de IIR persoon? En naar rato? Dan daarnaast: telkens opnieuw afmelden en weer opgenomen worden in het ABP. Hoe zit dat als we overgaan naar nieuwe stelsel? En hoe met nabestaandenpensioen als je wel/niet in werkelijke dienst bent.
- Dit zijn wel de hoofdpunten. Ik weet dat het helpt als Defensie laat zien dat een aantal van deze punten daadwerkelijk worden ingevuld in 2025 en dan voor een aantal zaken TWK en andere gewoon goed geregeld.
Kortom: laten we 2025 het jaar van de reservist maken en zorgen en borgen dat we al die dingen nu eens regelen. Samen sterk!