Eind december liepen de onderhandelingen over een nieuwe Defensie-cao vanaf 1 januari 2021 vast. Het – inmiddels demissionaire – kabinet Rutte III bleek niet bereid minister Bijleveld het benodigde extra geld te verstrekken om aan de arbeidsvoorwaardenruimte, waaronder de looneis maar ook andere verbeteringen voor het Defensiepersoneel, te voldoen. Ook bleek de minister niet bereid extra financiële ruimte binnen de Defensiebegroting beschikbaar te stellen.
De gezamenlijke defensiebonden hebben via de vakbondsbladen, een webinar, contacten en de verspreiding van informatie via websites en social media hun leden de afgelopen paar weken geïnformeerd over het verloop van de onderhandelingen. Zowel de inzetbrieven van de vakbonden en Defensie, de verslagen van de overleggen als het webinar zijn terug te lezen en te zien op de websites van de vakbonden.
Nu ligt de vraag op tafel: hoe verder? Het antwoord op die vraag wordt bepaald door de vakbondsleden maar ook door de leden van de KVNRO.
De vakbonden hebben besloten allemaal dezelfde enquête onder hun leden uit te zetten. De KVNRO doet hier als belangenbehartiger van de Nederlandse reserveofficier en gesprekspartner van de bonden en Defensie aan mee.
Vul de enquête in en laat uw mening horen! De uitkomst wordt aan de besturen van de bonden voorgelegd die uiteindelijk een besluit nemen over hoe verder. Meedoen kost slechts enkele minuten.
Hieronder leest u in het kort het resultaat van de onderhandelingen. Op de volgende pagina kunt u aangeven welke vervolgstap volgens u nodig is.
Hieronder ziet u de verschillen zoals die er waren op 23 december:
Inzet defensiebonden | Bod werkgever |
Looptijd: 1 januari 2021 tot 1 januari 2022 | Looptijd: 1 januari 2021 tot 1 januari 2022 |
Inzet: minimaal 2,5 % arbeidsvoorwaardenruimte | Bod: 1,25% arbeidsvoorwaardenruimte. Hierin zit het loonbod, maar ook andere verbeteringen voor de mensen die hiervan betaald moeten worden. |
Dit bod was voor de vakbonden volstrekt onvoldoende. De kloof tussen wat Defensie aan arbeidsvoorwaardenruimte bood en wat de bonden vragen is groot en bleek helaas niet te overbruggen. Ondanks dat Defensie door corona tot de vitale sectoren behoort, biedt volgens de bonden noch de werkgever noch dit kabinet voldoende financiële ruimte om een fatsoenlijke cao af te sluiten. En dat terwijl Defensie in de eigen inzetbrief aangaf dat Defensie een loonbod wil doen dat waardering uitspreekt voor de inzet van zowel militairen als burgers. Veel defensiemedewerkers zouden met het loonbod van de werkgever niet eens een plus op hun salarisstrook krijgen, terwijl de bonden een loonsverhoging meer dan gerechtvaardigd vinden. De cao-onderhandelingen zijn dus afgebroken. De bonden menen niet ‘het onderste uit de kan’ te vragen, omdat ook zij zich realiseren dat we allemaal te maken hebben met een corona-pandemie.
Aan u de keus om te laten horen welke stappen de bonden nu moeten gaan zetten. Misschien vraagt u zich af, zijn acties in coronatijd wel mogelijk? De bonden denken prima in staat te zijn om ook ‘op afstand’, samen met het defensiepersoneel, actie te voeren. Om daarmee druk op de ketel te zetten en wel een fatsoenlijk resultaat te bereiken.
In de enquête wordt een aantal vragen gesteld om te kunnen zien of er binnen bepaalde groepen leden afwijkende standpunten voorkomen. NOV gaat uiteraard vertrouwelijk met uw gegevens om, gebruiken ze alleen voor de doelstelling van deze enquête, en vernietigen deze nadat ze in de enquête zijn verwerkt.
Ga hier naar de enquête.