De International Reserve Officers Association (CIOR) en de Friedrich Naumann Foundation for Freedom organiseren gezamenlijk het CIOR-seminar 2024. Het format is bedoeld om relevante onderwerpen in de veiligheidspolitiek te bespreken en voor te lichten en CIOR-leden en bezoekers met elkaar te verbinden in een informele omgeving.
Dankzij de steun van de Friedrich Naumann Foundation zal het evenement dit jaar plaatsvinden in de Theodor Heuss Akademie dichtbij Bonn en zich richten op het versterken van de relaties tussen leger en economie.
Actuele achtergrond:
Nauwe samenwerking tussen de militaire en de civiele industrie heeft geleid tot veel baanbrekende innovaties en zorgde voor een technologisch voordeel tijdens de Koude Oorlog. Naarmate de geopolitieke situatie kalmeerde, vervaagde de intensiteit van deze interactie. De afgelopen tien jaar werd het nieuws gedomineerd door militaire projecten die vertraging opliepen, enorme kostenoverschrijdingen opliepen of volledig mislukten. Vooral multinationale projecten waren gevoelig voor vertragingen, omdat belanghebbenden moeite hadden om de vereisten en de lokale toegevoegde waarde op één lijn te brengen.
Op militair vlak heeft de Russische aanval op Oekraïne het geopolitieke landschap doen schudden, waardoor het risico van grootschalige conventionele oorlogvoering plotseling weer op tafel kwam te liggen. Als gevolg hiervan moeten ministeries van Defensie en strijdkrachten over de hele wereld zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit. Dit betekent dat ze het verlangen naar technologisch voordeel moeten balanceren met de behoefte aan tijdige beschikbaarheid, veerkracht en onderhoudbaarheid van systemen.
Aan de civiele kant heeft de oorlog in Oekraïne extra druk uitgeoefend op onze economieën die al onder druk staan door de verstoringen van COVID-19. Nu er een recessie aan de horizon opdoemt, vestigen veel bedrijven hun hoop op genereuze overheidsuitgaven en zijn ze afhankelijk van de overheid om de stabiliteit te bieden die ze nodig hebben om succesvol zaken te doen. Maar regeringen worden geconfronteerd met veel andere prioriteiten, waaronder klimaatverandering, demografische uitdagingen, welzijn, milieu, onderwijs en gezondheidszorg.
Tegen deze achtergrond lijkt het erop dat het weer dichter bij elkaar brengen van militaire en civiele organisaties essentieel zou kunnen zijn om de defensieparaatheid te vergroten en tegelijkertijd de economie te ondersteunen. De uitdaging is niet alleen het vergroten van de productiecapaciteit, maar ook het aandringen op innovatieve doorbraken in de militaire technologie die een enorm civiel dividend kunnen opleveren.
Tijdens het seminar van 2024 zullen sprekers uit het leger, de industrie en de politiek hun perspectief geven op hoe we terug kunnen komen naar een meer synergetische samenwerking tussen militaire en civiele organisaties.
Aanmelden kan via deze link .