Amice,
Langs deze weg ontvangt u, als een bestuurlijk teken van leven, de vijfde nieuwsbrief van de KVNRO Afdeling Rotterdam en ik hoop dat deze u in goede gezondheid treft.
Helaas was onze laatste bijeenkomst op 15 september jongsleden weer een virtuele in plaats van de gewenste fysieke. Ook onder de minder scherpe COVID-19 maatregelen was het niet mogelijk een geschikt etablissement te vinden waar in voldoende mate recht werd gedaan aan de gewenste combinatie van pragmatisch geïmplementeerde Corona-maatregelen, enig culinair niveau en de noodzakelijke Rotterdamse identiteit.
Bijeenkomst 20 oktober 2020
Hoewel uw bestuur blijft zoeken naar iedere mogelijkheid om elkaar op een bijeenkomst weer persoonlijk te treffen, zie ik het, na de afkondiging van verscherpte maatregelen door onze Premier, toch enigszins somber in dat dit op korte termijn ook daadwerkelijk te realiseren is. De volgende bijeenkomst zal weer een virtuele zijn ofwel een Virtual Tele Conference (VTC) zoals dat tegenwoordig genoemd wordt. Ik zie uit naar jullie verhalen op 20 oktober. Uitnodiging volgt.
De Corona maatregelen
Tja, de verscherpte Corona-maatregelen. Het lijkt me ‘too little, too late’. Ongeacht of mondkapjes nu wel of geen structurele bijdrage aan besmettingsbeperking leveren, een ‘dwingend advies’ is natuurlijk geen maatregel die te handhaven is. Vooral niet omdat handhaving bij de burger wordt gelegd en die zit niet te wachten op de agressieve benadering van menige landgenoot bij het vriendelijke verzoek vooral een mondkapje te dragen tijdens het winkelen. De voorzitters van de respectievelijke Veiligheidsregio’s kunnen binnen hun mandaat deze verscherpte maatregelen zelf niet afdwingen. In Duitsland geldt al vanaf het begin van de COVID-19 crisis een mondkapjesplicht in winkels en publieke binnenruimte. Daar is het geen enkel probleem. Jammer en een gemiste kans.
De communicatie over Corona is overigens op veel vlakken verre van adequaat en koren op de molen voor complotdenkers en waarheid-ontkenners. Het is mogelijk menigeen ontgaan maar de piek van 31 Corona-doden op 26 september jongstleden bleek bij nader onderzoek veel minder groot. Het hogere aantal zat hem in meldingen van de GGD IJsselland, waar onder meer Zwolle onder valt. In de 24 uur tot 10.00 uur die ochtend kwamen er 21 meldingen van coronadoden bij het RIVM binnen van die GGD. Dit terwijl daar de week ervoor slechts één persoon aan corona was overleden. Die verwarring is veroorzaakt door een ‘ administratieve inhaalslag’ op een additioneel verzoek van het RIVM om alle overledenen van het afgelopen half jaar nogmaals te onderzoeken. Dat het RIVM vervolgens verzuimt om helder en prompt uit te leggen waar deze toename vandaan komt, draagt absoluut niet bij aan de geloofwaardigheid van dit instituut inzake haar rapportages.
Het is goed de aanwijzingen van onze autoriteiten te volgen maar vooral ook om kritisch te blijven kijken naar en luisteren naar rapportages, interviews met beleidsmakers, bestuurders en main stream media. Nu de Zorg reeds signalen afgeeft dat de reguliere zorg in het geding komt en een enkele directeur van een ziekenhuis reeds rept over het ‘zwarte scenario’, waarbij voorafgaande aan opname (leeftijdsgebonden) triage moet plaatsvinden, verwacht ik dat we op korte termijn stringentere maatregelen kunnen verwachten. Overigens is het goed te beseffen dat de huidige situatie van medisch capaciteitstekort door een griepvirus in Nederland historisch niet uniek is. Reeds eerder in het nabije verleden was griep er de oorzaak van dat patiënten met ernstige longschade op de IC verbleven (
https://www.ad.nl/gezond/griepgolf-treft-veel-mensen-die-anders-nooit-ziek-zijn~aae8e106/), dat beddencapaciteit door het grote aantal grieppatiënten proactief moest worden georganiseerd (
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/3904471/ziekenhuizen-vol-door-griep-noord-nederland-lanceert) of dat door het grote aantal grieppatiënten op de IC de reguliere operaties moesten worden uitgesteld (
https://www.omroepwest.nl/nieuws/3057549/Hagaziekenhuis-in-Den-Haag-zegt-operaties-af-door-griepepidemie). Toen waren er echter geen verhalen in de media, geen persconferenties en geen (landelijke) maatregelen.
Frappant is overigens het verschil in aantal beschikbare IC-bedden tussen Nederland en Duitsland: 34 IC-bedden per 100.000 inwoners in Duitsland tegen slechts 8 IC-bedden in Nederland. Dat is ruim onder het gemiddelde van 11,3 per 100.00 inwoners van Europa. Bovenstaande is volgens mevr Brackel (voorzitter van patiëntenorganisatie IC-Connect) vooral een gevolg van de beperkte wil tot opname van oudere of kwetsbare patiënten in Nederland. Hier kiest men eerder voor palliatieve zorg dan voor ‘ zinloos medisch handelen’. Het heeft er alle schijn van dat onze immer calculerende mentaliteit en nuchterheid leeftijdsdiscriminatie in de zorg in de hand werkt. We mogen dat uiteraard niet zo noemen.
Begroting Defensie
Een zelfde gevoel overkwam mij vorige maand bij de Troonrede op Prinsjesdag. Onder de uitermate sombere inhoud van de recente Defensienota (de stijging van het percentage Defensie-uitgaven over de totale begroting steeg slechts omdat het gehele BNP over het jaar daalde) lijkt alleen de Koninklijke Marine enigszins overeind te blijven met investeringen in nieuw materieel. CZSK mag niet klagen met o.a. 6 nieuwe mijnbestrijdingsvaartuigen, 4 nieuwe onderzeeërs, 2 nieuwe multipurpose fregatten, nieuwe torpedo’s, een extra combat support ship en 124 nieuwe voertuigen voor de Mariniers gevolgd door een aanvullend nieuw type all-terrain voertuig. Natuurlijk, de Klu krijgt 9 extra F35’s, worden de Chinook helikopters vervangen en gemoderniseerd en stromen 4 nieuwe UAV’s in (MQ-19). De KL heeft nieuw ingestroomde Boxer pantservoertuigen in verschillende versies (die echter door keuzes uit het verleden nog altijd niet volledig operationeel inzetbaar zijn) en krijgt een belangrijk deel van de Scania voertuigen, die, onder andere, de oude DAF-viertonners na meer dan 40 jaar trouwe dienst gaan vervangen. Helaas loopt de ombouw van reeds aanwezige Bushmaster-voertuigen serieus achter op schema waardoor enkele eenheden nog altijd met de oude YPR (ook al meer dan 40 jaar in dienst) het veld in moeten. Het is wat het is en we moeten het er mee doen.
Ondanks dat Defensie de loftrompet steekt over de begroting van 2021 is er maar weinig reden tot optimisme. Van de bejubelde investeringsruimte van 22% is circa 15% bedoeld voor infrastructurele projecten. Nu is het zo dat er op vastgoed van Defensie veel achterstallig onderhoud bestaat, maar nieuwe kazernes dragen maar weinig bij tot het verhogen van de noodzakelijke gevechtskracht. Ook duikt voortdurend de term ‘MARKAZ’ in de begroting op wat betekent dat Defensie tientallen miljoenen bijdraagt voor compensatie aan Zeeland als gevolg van de politieke blunders van Kabinet en Kamer rond de beoogde marinierskazerne in Vlissingen. Terwijl Defensie erkent dat de mondiale veiligheidssituatie de prioriteiten van Defensie naar de eerste hoofdtaak verlegt (de verdediging van het eigen en bondgenootschappelijk grondgebied) heeft men verzuimd tijdig op deze verandering te anticiperen door, onder andere, voldoende middelen aan te schaffen. Zo bestaat er een zeer groot tekort aan Klasse V (munitie) waardoor zelfs de geoefendheid van eenheden in het geding komt. Er zijn (zeker op de korte termijn) onvoldoende middelen voor een optreden tijdens een grootschalig conflict. Laat staan dat we daar organisatorisch voor zijn toegerust. Inmiddels is, bijvoorbeeld, de geneeskundige keten zodanig uitgehold dat alleen nog kleinere missies kunnen worden ondersteund en zeker niet het scenario van een grootschalig conflict. Dat moet je als in te zetten militair toch enigszins te denken geven.
Als laatste, en dan hou ik er over op, staat er zeer teleurstellend in de begroting 2021 dat “de opdracht beter in balans wordt gebracht met de beschikbare en personele middelen”. Klaarblijkelijk is niet de (internationale) veiligheidssituatie leidend voor de opdracht aan Defensie maar past men schaamteloos de opdracht aan de, te geringe, beschikbare (financiële) middelen aan. Men corrigeert naar de fout toe. Helaas geldt dit dan weer niet voor het (politieke) ambitieniveau. Het NRC omschreef de situatie bij Defensie bijzonder treffend: ‘het schip zinkt maar het orkest blijft spelen’.
Toch een positief geluid
Misschien draagt de ingetreden herfst en het mistroostige weer bij aan mijn enigszins gedrukte stemming waaronder ik dit stukje schrijf. Graag wil ik dan ook positief eindigen.
Op de eerste plaats mijn welgemeende complimenten voor het HB a.i. met de onlangs gehouden virtuele AV. Het is verfrissend te zien welke stappen het HB a.i. inmiddels heeft gezet ter verbetering van de situatie binnen en buiten de KVNRO. Er is hard gewerkt en er zijn indrukwekkende resultaten geboekt. Alle lof voor voorzitter a.i. Lkol (R) Robert Adrian en zijn team!
Ik hoop dat de BAV op 2 november beter wordt bezocht dan de afgelopen AV. Er staat genoeg op het spel, waaronder de verkiezing van een nieuw HB, en laat als lid vooral je stem horen !!
Als laatste vind ik het zeer bewonderenswaardig om te zien hoe gemotiveerd en betrokken het Defensiepersoneel, onder veelal moeilijke omstandigheden, haar taken blijft uitvoeren. Onder al die enthousiaste militairen (en burgermedewerkers) kom ik veel reservisten tegen. Vaak geven zij die militaire taken prioriteit boven hun eigen civiele werkzaamheden. Toegewijd en flexibel geven zij inhoud aan het credo waar alle reservisten voor staan: vrijwillig maar niet vrijblijvend … Chapeau !!!
Wederom wensen wij u en de uwen een zeer goede gezondheid toe en een draaglijke periode van relatief ongemak. Denk om elkaar, blijf binnen als het kan en blijf gezond!!
Gegroet namens het bestuur van de KVNRO Afdeling Rotterdam
Lkol (R) Jan Verwoerd