Het TMPT-kruis is een zilverkleurig achtarmig leliekruis (39 millimeter in breedte). De diagonale armen zijn korter dan de horizontale- en verticale armen. Het kruis is aan het lint bevestigd door middel van een zilverkleurige kroon. De lengte van het kruis met kroon is 54 millimeter.

In het midden van het kruis is een medaillon geplaatst waarop de Nederlandse Leeuw met zwaard en pijlenbundel is afgebeeld. De keerzijde van het kruis is vlak met, oorspronkelijk, op elk der horizontale- en verticale armen een letter van de afkorting "TMPT". Tegenwoordig staat deze afkorting gewoon achter elkaar in het midden van het kruis. Oorspronkelijk werd er bij een tweede deelname een rozet aan het lint toegevoegd. Na de Tweede Wereldoorlog is dit afgeschaft. 

Bij het behalen van de tweede tot en met de negende keer  en van de elfde tot en met de vierentwintigste keer ontvangt de geslaagde deelnemer het van toepassing zijnde cijfer, dat mag worden aangebracht op het lint van de medaille.

 

Bij een tiende deelname aan de TMPT worden de armen van het kruis blauw geëmailleerd en bij een 25e deelname wordt het kruis in rood geëmailleerde uitvoering verleend.

Het kruis en het lint zijn ontworpen door de reserve-eerste luitenant bij het 5e Regiment Veldartillerie A.R. Klein, welke tevens de eerste algemene leider van de TMPT was.

Het lint van het kruis verdeeld in 7 banen van rood en blauw. De buitenste banen zijn rood. Op het lint van het kruis worden zilverkleurige cijfers gedragen.

 

Het kruis staat tevens model voor het logo van de KVNRO en wordt ook gebruikt als Kruis van Verdienste van deze vereniging. In dat laatste geval wordt het blauw geëmailleerde Kruis voorzien van een lauwerkrans op het lint.