Vierdaagse Nijmegen

Vierdaagse 2017

 

Ook in 2017 hebben we weer met een detachement van de NRFK deelgenomen aan de 101e Vierdaagse van Nijmegen. Bij de sluiting van de inschrijving had ik een detachement van in totaal 18 lopers. Ben Hendrikx had aangegeven voor het laatste jaar beschikbaar te zijn als verzorger. Een andere baan in een kleiner bedrijf blijkt  moeilijk te combineren met een extra vakantieweek in juli.

In de maanden daarna vielen 3 lopers definitief uit vanwege blessures. Ondanks een aantal potentiële reservelopers op de bank, kon ik uiteindelijk slechts 2 plaatsen invullen met een vervanger.

Vol goede moed ging ik van start met een detachement van 17 lopers en ik sprak de hoop uit dat deze 7e en laatste keer dat ik als detco zou fungeren, beloond zou worden met het binnenkomen van het voltallige detachement. Ook in 2015 was dat gelukt met een detachement van toen 18 lopers.

 

De eerste dag was een bijzondere. De route werd andersom gelopen en we gingen in de vroege ochtend over een rustige dijk naar Oosterhout. We hebben onverwachte uitzichten gezien en de ervaring was zeker positief.

Helaas heeft de hitte op het einde van de dag ook een slachtoffer gemaakt in het detachement.

Dag 2 stonden we dus met slechts 16 lopers aan de start. Ondanks de hitte waren we ruim op tijd binnen en konden we genieten van een welverdiend biertje terwijl de zon zijn best deed om de temperaturen op te zwiepen naar boven de 30 graden.

 

De donderdag begon met een aantal fikse buien. Dankzij de poncho’s kon de waterschade echter beperkt blijven. Op de laatste rust verraste één deelnemer me met de mededeling dat hij er vanwege motivatieproblemen uit ging stappen. Dat was voor het hele detachement een verrassing.

Op het Canadese ereveld bij Groesbeek hebben we traditioneel ons respect betuigd. We waren er precies toen de officiële herdenking eindigde en konden dus een beroep doen op de aanwezige trompetter om The Last Post ten gehore te brengen tijdens onze eregroet.  Dat geeft toch elke keer weer een kippenvel momentje.

In Berg en Dal genoten we tijdens een korte extra stop van een heerlijk ambachtelijk schepijsje dat voldoende verfrissing bracht om de laatste kilometers naar Heumensoord en de biertent af te leggen.

 

Vrijdag waren we helaas in het laatste startblok ingedeeld en konden we pas om 4.30 de poort uit. Ondanks dat staken we om 11.30 bij Cuijk met de pontonbrug over naar de laatste rust van die dag.

Traditiegetrouw werden we daar opgewacht door collega Joep Reynen. Even na 12.00 uur starten we aan de laatste etappe op weg naar Charlemagne waar we iets na 14.00 uur aankwamen.  

Het detachement werd opgewacht en gefeliciteerd met het behalen van de eindstreep door verschillende familieleden en ook Erik Thoonen, die vanwege een ski-ongeval verstek had moeten laten gaan, was hier om eenieder de hand te drukken en te feliciteren. Uiteraard was Joep traditiegetrouw ook hier weer present.

De administratie had een nieuw systeem van afmelden verzonnen. Misschien dat het voor hen beter werkte, maar het leverde ons ruim een half uur vertraging op voordat we over konden gaan naar de ceremoniële uitreiking van de medailles en eindcijfers.

Gelukkig konden we, met een klein sprintje, nog net aansluiten bij het Zwitserse muziekkorps en om 15.10 marcheerden we de Via Gladiola op voor de laatste loodjes. Terug op Heumensoord had Ben voor bier en fris gezorgd en werd volop nagenoten van de geleverde prestatie. Daarna vertrok de een na de ander terug naar de thuisbasis, allen met een zeer voldaan gevoel. Het was, ondanks de uitvallers, een fantastische Vierdaagse. De sfeer in de groep was optimaal en we hebben menigmaal tranen met tuiten gelachen.

 

Zoals gezegd was 2017 het laatste jaar voor zowel mijzelf als detco, als voor Ben als verzorger.

Als de NRFK volgend jaar weer met een detachement aanwezig wil zijn, zal er zich dus een detco moeten melden. Ik kan hem/haar laten zien hoe e.e.a. georganiseerd is en heb verschillende documenten en bestanden die nuttig zijn. Ook het mailadres detco.nrfk@gmail.com kan dan worden overgedragen.

Heb je interesse om mee te lopen, kun je je op dat adres ook al aanmelden.

Wil je meer informatie over de rol van detco en wat dat precies inhoudt, bel/app/SMS of mail me dan even.

 

Lkol(R) Jan Maijen

jcw.maijen@gmail.com

06-2286 5975

Vierdaagse 2016

 

Op maandag 18 juli kwamen we met 15 lopers en 1 verzorger op kamp Heumensoord aan, om als NRFK detachement deel te gaan nemen aan de 100e Vierdaagse-marsen.

 

In verband met de verscherpte deelnameregels ivm de 100ste Vierdaagse, had ik, op basis van het gemiddelde aantal lopers over de afgelopen 5 jaar, slechts 14 startplaatsen toegewezen gekregen.

Aangezien ik ook 14 aanmeldingen had binnen gekregen op mijn mailing naar alle lopers van die afgelopen 5 jaar, hoefde ik geen moeilijke keuzes te maken en kon ik iedereen inschrijven.

Tot daar ineens een verlate reactie binnenkwam en ik toch ineens eigenlijk 15 plaatsen nodig had. Deze laatste loper nam geen risico om te wachten op een eventuele uitvaller en schreef zich individueel in voor de Vierdaagse. Toen hij werd ingeloot en de inschrijvingen voor militairen werden gesloten hebben we -met succes- een verzoek aan de administratie gericht om deze loper alsnog toe te mogen voegen aan het detachement. Vandaar dat we alsnog met 15 lopers van start mochten.

 

In de aanloop naar het uur U heeft 1 loper toch nog af moeten haken. Vanwege regelmatige inzet in Mali had hij onvoldoende tijd om te trainen en bovendien was de kans groot dat hij ook tijdens de Vierdaagseweek op uitzending zou zijn. De eerste 2 reservebank lopers haakten ook nog af en dus was het tijd om de potentiele lopers te gaan benaderen die zich hadden aangemeld naar aanleiding van de dagelijkse Nieuwsbrieven vanuit Heumensoord in 2015. De eerste die benaderd werd reageerde enthousiast en ging meteen van start met het trainingsschema uit VS2-1100 waarbij de oorspronkelijke 16 weken in 8 weken werden geperst.

 

Het is een zware Vierdaagse gebleken. De hoge temperaturen in combinatie met een redelijk hoge luchtvochtigheid maakten het niet makkelijk. Op de derde rust van de eerste dag moesten we een extra pauze van ruim 1 uur maken vanwege een bezoek aan de blarenpost. Ondanks het feit dat de kolonel arts de betreffende loper het advies gaf om af te haken, is toch besloten om gezamenlijk af te marcheren voor de laatste 9 kilometer naar de biertent. Om wat verloren tijd in de halen besloten we om de traditionele stop voor een beugeltje Grolsch bij Ali over te slaan.

Na consultatie van de arts op het kamp heeft onze pechvogel alsnog moeten besluiten om af te haken. Uitlopen zou betekenen dat hij 2 weken uit roulatie zou zijn en met een vakantie voor de boeg was dat geen reële optie.

Vanwege de verwachte maximum temperatuur van 34 graden op woensdag werden alle starttijden met een half uur vervroegd. De organisatie van de Vierdaagse besloot om, ondanks adviezen van de militaire artsen, de gewichtseisen onverkort te handhaven zodat we toch bepakt de deur uit moesten. Die dag hebben we een unicum meegemaakt: we marcheerden namelijk als allereerste detachement een vrijwel lege biertent binnen. Er waren slechts een 25-tal individuelen die aan een biertje zaten en de DJ was zelfs nog niet gearriveerd. Zo vroeg zijn we nog nooit binnen gekomen.

De donderdag had, naast de militaire rusten, nog een aantal traditionele extra stops. Zo hebben we ons respect betoond op het Canadese ereveld bij Groesbeek en hebben we in Berg en Dal genoten van een heerlijk ambachtelijk schepijsje.

Vrijdagochtend bracht een verrassing: onze verzorger Ben Hendrikx had ineens versterking gekregen in de persoon van Cas Maijen van 220 Transportcie en zoon van…

Ondanks dat we rond 9.30 een enorme onweersbui op ons dak kregen waardoor de poncho-lozen binnen 10 minuten tot op de huid nat waren, konden we om 12.00 uur de pontonbrug bij Cuijk oversteken.

Traditiegetrouw werden we daar opgewacht door collega Joep Reynen. Vervolgens gingen we via een extra pitsstop bij Piet en Dorien van Berne in Malden door naar Charlemagne waar we iets na 14.00 uur aankwamen.  

Na de eindscan konden we even bijkomen in de NL tent waar we werden opgewacht en gefeliciteerd met het behalen van de eindstreep door verschillende familieleden en ook hier was Joep traditiegetrouw weer present.

Na een kleine ceremonie om de medailles uit te reiken konden we aansluiten bij een muziekkorps en rond 14.30 marcheerden we de Via Gladiola op voor de laatste loodjes. Terug op Heumensoord had Ben voor bier en fris gezorgd bij de tent en werd volop nagenoten van de geleverde prestatie.

De eerste lopers voor 2017 hebben zich al weer aangemeld en ook Ben heeft toegezegd de verzorgersrol weer op zich te willen nemen.

Oók zin om volgend jaar mee te lopen? Je kunt je nu al aanmelden via een mail naar: detco.nrfk@gmail.com.

 

Lkol(R) Jan Maijen - detco NRFK

Vierdaagse 2015

 

lees verder

VIERDAAGSE 2014

 

 

Op maandag 15 juli zouden we ons met 15 lopers en 1 verzorger moeten verzamelen op kamp Heumensoord om als NRFK detachement deel te nemen aan de 98e Vierdaagse-marsen.

Helaas hebben in de aanloop naar die maandag 4 personen af moeten haken. Geen verlof, papbenen na een forse ziekte en onvoldoende voorbereidingstijd waren de oorzaken waardoor we op het absolute minimum-aantal van 11 van start konden gaan. Bij de inschrijving van het detachement moest ineens voor iedere loper een geldig identiteitsbewijs worden overgelegd. Dat stond 3 jaar geleden voor het eerst in de instructie maar elk jaar was mijn keurige map met alle relevante lopergegevens terzijde gelegd zonder hem ook maar één blik waardig te gunnen. Dit jaar zou ik daar dus geen tijd en moeite meer insteken en toen….u raad het al: moesten ineens wél alle legitimatiebewijzen opgehoest worden. Na een rondje bellen over vermoedelijke aankomsttijden en een tweetal ID's die via mail opgestuurd werden, kon ik om 15.00 uur het detachement definitief aanmelden. Volgend jaar toch van iedereen maar een scan op de iPad zetten.

We werden ingedeeld in NL3 en vertrokken elke dag dus als laatste blok. De eerste dag gingen we als een speer en dat gaf een goed gevoel.

Helaas moest Leo op de eerste rust van de tweede dag afhaken vanwege een knie-blessure. Doorlopen zou ernstige en langdurige schade op kunnen leveren en dat is voor reservisten met een civiele baan niet handig.

Vol goede moed liepen we vervolgens dag 2 uit met 10 personen. Voor Wim bracht de nachtrust niet de verlichting waar hij op gehoopt had. In de loop van dag 2 had hij een blessure opgelopen en die dwong hem donderdagochtend alsnog op te geven.

Verdere uitvallers zijn het detachement gelukkig bespaard gebleven. Voor de laatste dag hadden we een plaatsje in startblok 1 weten te veroveren zodat we samen met de kandidaten voor het vaantje de poort uitmochten. Vanwege de ramp met de MH17 was er een versobering van de vierde dag. Geen vlaggen of vaantjes meevoeren, niet zingen en geen muziek bij de intocht zorgden voor een ingetogen beeld.

Gelet op de weersverwachtingen zetten Hans G. en Koos als eerste rot er meteen een goed tempo in en speerden we met een snelheid van ruim 6,5 km naar de eerste rust. Daarna moesten we een tandje terug maar al met al waren we, toen de zon om 8 uur door de wolkjes prikte en begon te branden al ruim op de helft.

De laatste 15 kilometer is altijd het zwaarst. Vanaf de rust bij de pontonbrug in Cuijk ga je namelijk met de zon in de rug naar Nijmegen over een vierbaans weg zonder schaduw. Gelukkig kunnen we die afstand in 3 stukken hakken door een stop bij Piet in Malden (heerlijke sandwiches met zalm en brie en een goede koude pint erbij!) en natuurlijk Charlemagne. Daar werd het detachement verwelkomt door de collega's Jos Vinckemoller en Joep Reynen en gefeliciteerd met het behalen van de eindstreep.

Na een kleine ceremonie om de medailles uit te reiken konden we aansluiten bij het KL-blok en om 14.15 marcheerden we de Via Gladiola op voor de laatste loodjes.

Ondanks de uitvallers kunnen we weer terugkijken op een geslaagde Vierdaagse.

De eerste 5 lopers voor volgend jaar hebben zich al weer aangemeld en ook Ben heeft toegezegd de verzorgersrol weer op zich te nemen.

Zin om volgend jaar mee te lopen? Je kunt je nu al aanmelden via een mail naar: jcw.maijen@gmail.com

  • KVNRO symposium
  • Defensie structureel partner in de nationale veiligheid
  • Lees verder
Publicaties
Alle publicaties
De edities van onze periodiek "De Reserve Officier" kunt U hier vinden!
Ontwikkeld door Faceworks BV