Een groep leden van bovenstaand Regiment, nazaten van onze bevrijders in 1945 heeft een bezoek gebracht aan Nederland. De hoofdreden voor dit bezoek was de onthulling van een grafsteen in Rha een buurtschap bij Steenderen (Gld).
Voortaan zal de naam van de Lt. J.G. Kavanagh prijken op dit graf welke persoon via een DNA-onderzoek bekend is geworden omdat hij vermist werd.
De groep is langs die slagvelden getrokken waar hun voorouders uit hun Regiment strijd tegen de Duitse bezetters heeft geleverd zoals: Breskens, de Sloedam, Walcheren, oversteek van de Rijn, Groesbeek en Friesland.
Op hun 5e reisdag heeft de KVNRO afd. Friesland een programma verzorgd met een BFT-lezing door de res. Maj. Pieter `t Hart in het Kazematten museum en aansluitend per bus langs een aantal bespreekpunten waar strijd was geleverd door hun Regiment: de Afsluitdijk, Witmarsum, Pingjum en Wons. Een zestal zijn gesneuveld en tientallen zijn gewond geraakt tijdens die acties.
Bij het monument in Wons van de QOR werden tijdens een korte maar sfeervolle ceremonie kransen en bloemstukken gelegd onder grote belangstelling door de CO van de QOR, door de wethouder van de gemeente Sûdwest Fryslân en door het bestuur van de KVNRO afd. Friesland.
Op het monument staan de 463 namen vermeld van gesneuvelde regimentsgenoten welke zijn omgekomen vanaf Normandië tot Friesland.
Tot slot werden er na afloop enkele speeches gehouden o.a. door onze Regimentscommandant Lkol. Maikel Vrenken en sprak zijn dank uit voor deze bijeenkomst met o.a. de volgende woorden ….”to die for your country is not the worse thing that could happen, to be forgotten is “……..
De pelgrimage was op initiatief van de reserve Majoor b.d. Frans Bleeker, tegenwoordig wonende in Toronto, Canada. Frans Bleeker is liaisons officier geweest in de jaren eind 80 en begin `90 bij het 45e Painfbat te Steenwijk.
Een bijzonder detail is dat leden van het Friese verzet en na de bevrijding leden van het Bataljon Friesland (1-9 RI), een belangrijke rol hebben gespeeld bij de bevrijding van o.a. Pingjum waaronder de toenmalige vaandrig Wim Harders.
Wim Harders was CC in het Bataljon Friesland in 1945 – 1948 en later mede stichter van het museum Kornwerderzand.
De res. Majoor Harders is met de zilveren legpenning van de KVNRO onderscheiden in 1998 en was destijds ons oudste lid.
Lkol. der Inf. b.d. G.( Gerard) Frijling